Sepet
Magnezyum Nedir? Magnezyum Takviyesi Faydaları
Vitamin ve diyet takviye çeşitleri kullanımı, gün geçtikçe artmaktadır. D Vitamini, B12, kalsiyum, demir ve probiyotikler sıklıkla tercih edilen takviyelerden yalnızca birkaçıdır. Bu takviyeler, genel sağlık durumunun iyileştirilmesini hedefler. Magnezyum takviyesi de bunlardan bir diğeridir. Yeterli miktarda magnezyum almak, vücudun işleyişinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için oldukça önemlidir. Magnezyum takviyelerinin hangi durumlarda alınması gerektiği ve bu takviyelerin faydaları ise merak konusudur.
Vücut fonksiyonlarının çalışmasını sağlayan yüzlerce kimyasal tepkimede magnezyuma ihtiyaç duyulur. Magnezyumun böylesine önemli bir mineral olması, eksikliğinin birçok sağlık sorununa yol açmasına neden olur. Birçok kişi, yaşadıkları semptomların magnezyum eksikliği ile ilişkili olduğunu bilmemektedir. Böyle durumlarda magnezyum gıda takviyesi kullanımı gerekliliği ortaya çıkabilir. Bu takviyeyi kullanmaya başlayacak kişilerin aklında "Magnezyum takviyesi nasıl alınır?" ve "Magnezyum takviyesi ne işe yarar?" gibi sorular bulunabilir.
Magnezyum yetersizliğine yol açabilecek durumlardan biri, bu minerali içeren besinleri yeteri kadar tüketmemektir. Bazı kişilerde magnezyum eksikliği görülme olasılığı diğerlerine göre daha fazladır. Magnezyumun absorbe edilmesini engelleyen hastalıklara sahip olmak da söz konusu duruma neden olabilir. Çölyak, Chron hastalığı ve kronik ishal söz konusu bağırsak rahatsızlıklarına örnek olarak verilebilir. Tip 2 şeker hastalığı ve insülin direnci alınan magnezyumun büyük bir kısmının idrar yoluyla atılmasına yol açabilir.
Alkolizm hastalığına sahip kişilerde de düzgün beslenmeme, kusma, ishal ve böbrek bozukluklarına bağlı olarak magnezyum eksikliği görülebilir. Yaşlı bireylerde ise böbreklerin atılımını yaptığı magnezyum miktarı arttığı için söz konusu eksikliğe rastlanabilir. Magnezyum yetersizliği takviyeler ile tedavi edilmediğinde oldukça ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Diyabet, yüksek tansiyon, migren atakları ve kemik erimesi bu hastalıklardan birkaçıdır. Bu sebeple magnezyum yetersizliği en kısa sürede teşhis edilmeli ve doğru takviyeler ve beslenme ile dengelenmelidir.
Magnezyum Nedir?
Bir çeşit mineral olan magnezyum, vücut fonksiyonlarının çalışmasında büyük bir rol oynar. Muz, ıspanak, bitter çikolata, kaju, avokado, tofu ve badem gibi besinler magnezyum içerir. Yetişkin bir bireyin vücudunda yaklaşık yirmi beş gram magnezyum bulunur. Bu miktarın yarısından biraz fazlası kemiklerde, kalanı ise yumuşak dokularda yer alır. Ayrıca antiasitler ve müshil gibi birtakım ilaçlar da magnezyum içeriğine sahiptir.
İnsan vücudunun işleyişinde magnezyum minerali, birçok farklı alanda görev alır. Kan şekerinin düzenlenmesi, sinir sistemi, kemik ve kas sağlığında söz konusu mineral gereklidir. Protein sentezi, kan basıncının düzenlenmesi, DNA replikasyonunda da magnezyum kullanılır. Magnezyum seviyelerinin dengeli olması, kişinin ruh halini dahi etkileyebilir. Egzersizlerde gösterilen performans ve uyku düzeni de vücuttaki magnezyum dengesi ile ilişkilidir.
Magnezyum, vücuttaki enerji dönüşümlerinde oluşan tepkimelerde yardımcı faktör olarak rol alır. Enzimler tarafından gerçekleştirilen bu tepkimelerin altı yüzden fazlasında magnezyum, reaksiyon hızını arttırma görevi görür. Bu tepkimelerden en önemlileri, besinlerin enerjiye dönüştürülmesi, DNA ve RNA onarımı, kasların kasılması ve gevşemesi olarak sıralanabilir. Ek olarak beyin ve sinir sistemindeki mesajların iletiminde kullanılan kimyasal taşıyıcıların düzenlenmesinde de magnezyumdan faydalanılır.
Çocuklardan yetişkinlere her bireyin günlük olarak belirli bir miktarda magnezyum alması gerekir. Bu miktar altı aylık bebeklerde otuz mg, bir yaşındaki bebeklerde yetmiş beş mg ve üç yaşındaki bebeklerde otuz mg'dır. Dört ve sekiz yaş aralığındaki çocuklarda bu miktar yüz otuz mg'a kadar çıkar. Yetişkin bireylerin günlük tüketmesi gereken magnezyum miktarı yaklaşık dört yüz mg'ken elli yaş üstü bireyler bu miktar dört yüz yirmi mg'ı bulabilir. Bu oranlar hamilelik ve emzirme dönemlerinde değişiklik gösterir.
Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Magnezyumun düşük seviyede olması, magnezyum eksikliğine yol açar. Hipomagnezemi olarak da adlandırılan bu durum, hem fiziksel hem de mental sorunlara sebep olur. Magnezyum eksikliği çoğunlukla kalsiyum ve potasyum eksikliği ile birlikte görülür. Hastanede yatan veya yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastalarda bu duruma daha sık rastlanır. Ağızdan beslenemeyen ve damar yoluyla besin almak durumunda kalan hastalarda magnezyum eksikliği yaşar.
Hipomagnezemi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı hastalarda ise herhangi bir semptom gözlemlenmez. Titreme ve kas krampları magnezyum eksikliğinde ortaya çıkabilecek semptomlardandır. İleri vakalarda titremeler ve krampları nöbetler takip eder. Magnezyum eksikliği görülen kişilerde kemik erimesi riski daha fazladır. Magnezyumun yetersiz seviyede olması kandaki kalsiyum seviyesini de düşürdüğünden kemikler zamanla zayıflar.
Halsizlik ve tükenmişlik de semptomlar arasında yer alır. Magnezyum elektroliti eksikliğinde bazı hastalar baş dönmesi ve yorgunluk deneyimler. Magnezyum eksikliğinde yüksek tansiyon riski arttığından kalp hastalıkları riski de buna bağlı olarak artar. Kalp ritminde düzensizlikler diğer potansiyel semptomlardandır. Bazı kişiler herhangi bir belirti göstermezken diğerleri kalp çarpıntısı yaşayabilir.
Magnezyum eksikliği oldukça ciddi akıl sağlığı problemleri ile de ilişkilendirilebilir. Mental semptomlar arasında duygusuzluk, depresyon, anksiyete ve hezeyanlar sayılabilir. Bahsedilen belirtilerden birini veya birkaçını deneyimleyen kişiler doktorlarına başvurmalıdır. Magnezyum veya diğer vitamin-mineral eksikliklerinde çeşitli multivitamin takviyeleri kullanılabilir. Takviye kullanmaktan çekinen kişiler "Multivitamin nedir?" ve "Hangi multivitamin takviyesini kullanmalıyım?" gibi soruları doktorlarına danışabilir.
Magnezyum Takviyesi Faydaları
Magnezyum eksikliğine sahip kişiler magnezyum takviyesi sayesinde semptomlarını hafifletebilir. Eksikliğin ilerlemesi durumunda belirtiler artabileceğinden bu kişiler takviyeler yardımıyla belirtileri kontrol altına alabilir. Magnezyum takviyeleri düzenli kullanımda etkilerini göstermeye başlayacaktır. Daha önce takviye kullanmamış kişiler "Magnezyum takviyesi ne zaman alınmalı?" veya "Magnezyum takviyesi nasıl kullanılır?" gibi konularda bilgi sahibi olmayabilir. Kişiler, doktorlarının tavsiyeleri doğrultusunda magnezyum takviyesi kullanımına başlayabilir. Düzenli ve doğru kullanım sonucu magnezyum takviyesi faydaları kendini gösterecektir.
Enerji Seviyelerini Düzenlemesi
İnsan vücudu, besinler aracılığıyla enerji üretir. Tüketilen besinlerin bağırsakta sindirilememesi doğrudan enerji seviyelerini etkiler. Besinlerin bağırsakta düzgün bir şekilde sindirilememesi magnezyum eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu sebeple enerji seviyelerinin düzenlenebilmesi için takviyelere ihtiyaç duyulabilir.
Migren Ataklarındaki Pozitif Etkileri
Migren, günümüzde birçok kişide görülen rahatsızlıklardan biridir. Kusma, ışık ve ses hassasiyeti, halsizlik ve başta zonklama hissi olarak kendini gösteren migren, magnezyum eksikliği ile ilişkilendirilebilir. Doğru takviye kullanımı ile belirtiler kontrol altına alınabilir.
Kan Şekerini Kontrol Altına Alması
Hızlı bir şekilde kilo kaybı, sürekli açlık hissi, yorgunluk ve susuzluk, idrar yolu ve cilt enfeksiyonları, ağız kuruluğu ve görüşte bulanıklık yüksek kan seviyesinin yan etkilerinden birkaçıdır. Magnezyum takviyeleri kan şekerini kontrol altına alarak bu belirtileri azaltabilir.
Kalp Sağlığına Destekçi Olması
Birçok kalp rahatsızlığının önemli sebeplerinden biri yüksek tansiyondur. Trigliserit yüksekliği, büyük tansiyon ve kolesterol da kalp rahatsızlıklarının diğer risk faktörleri arasında bulunur. Magnezyum takviyeleri bu seviyeleri düzenleyebildiğinden kalp rahatsızlıkları riskini azaltabilir.
Antienflamatuvar Etkileri
Düşük magnezyum seviyeleri vücutta inflamasyon artışına sebep olabilir. Yaşlanmayı hızlandıran ve birçok kronik rahatsızlıkla ilişkilendirilen inflamasyon, C-reaktif proteini artışına yol açar. Çeşitli çalışmalar magnezyum takviyelerinin C-reaktif proteini seviyesini düşürdüğünü ortaya koymuştur.
Magnezyum Takviyesi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Magnezyum takviyeleri doğru kullanıldığında birçok faydayı beraberine getirebilir. Ancak birtakım faktörler takviyelerden alınacak verimi azaltabileceği gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. İlk defa takviye kullanacak kişiler özellikle "Magnezyum takviyesi ne zaman alınır?" gibi soruların cevabını merak ediyor olabilir. Bu takviyeler günün herhangi bir saatinde alınabilir. Yalnızca magnezyum takviyelerinin yemeklerle birlikte alınmasına dikkat edilmelidir.
Kalori açığı oluşturma yöntemi ile kilo vermenin hedeflendiği diyetlerde magnezyum faydalı bir takviye olabilir. Yalnızca diyet yaparken takviye kullanımı sırasında söz konusu takviyelere gerçekten ihtiyaç duyulup duyulmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Magnezyum da dahil olmak üzere herhangi bir takviyenin kullanılıp kullanılmaması gerektiği doktor muayenesi ve çeşitli testler sonucunda belirlenir.
Diğer vitamin ve mineral takviyelerinde de olduğu gibi magnezyum da çeşitli yan etkilere sahiptir. Söz konusu yan etkiler herkeste aynı şekilde ortaya çıkmayabilir. Bazı kişiler takviye kullanımı sonucunda herhangi bir yan etki deneyimlemeyebilir. Magnezyum takviyesi yan etkileri arasında kusma, ishal ve halsizlik yer alır.
Ayrıca magnezyum birtakım antibiyotikler, vücuttaki fazla sıvının atılmasını sağlayan diüretikler veya çeşitli kalp rahatsızlığı ilaçları ile etkileşime girebilir. Bu sebeple magnezyum takviyesine başlamayı düşünen kişiler mutlaka doktorlarına sağlık geçmişleri ve kullandıkları ilaçlar hakkında ayrıntılı bilgi vermelidir. Magnezyum eksikliğine benzer olarak fazlalığı da birçok probleme sebebiyet verebilir. Magnezyum fazlalığı kaslarda zayıflığa, böbrek rahatsızlıklarına ve tansiyon düşüklüğüne sebep olabilir. Kontrolsüz takviye kullanımı magnezyum zehirlenmesi ile sonuçlanabilir. Bu sebeple magnezyum takviyeleri kesinlikle kontrolsüzce kullanılmamalıdır.