Sepet
Ramazan ayı, sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek isteyenler için önemli bir fırsat sunar. Kişi; fiziksel koşullarını, kilosunu ve yaşam biçimini göz önünde bulundurarak bir uzman eşliğinde ideal bir diyet uygulayabilir. Ramazan ayı, kilo vermek adına ideal bir dönem olsa da bu dönemde uygulanan bilinçsiz diyetler, ne yazık ki onarılması güç zararlar da verebilmektedir. Zayıflamak için tümüyle besinsiz ve sıvısız kalmak, yeterli ve dengeli şekilde beslenmeyi es geçmek, Ramazan’da diyet yapmak isteyenlerin çok daha farklı sağlık problemleri ile karşılaşmasına zemin hazırlar.
Netice itibarıyla Ramazan ayı içerisinde sınırlı yemek saatleri ile uzun süren açlık, rutin beslenme alışkanlıklarının keskin şekilde değişmesi anlamına gelir. Bu düzensiz beslenme, belli noktalara özel olarak dikkat edilmediğinde kas kayıplarına yol açabilir. Ramazan ayı içerisinde düşük kalorili ketojenik diyetle doğru bir biçimde kilo vermek ya da var olan kiloyu korumak mümkün olabilir.
Diyet yapmak isteyenler, genellikle Ramazan ayı içerisinde rutin beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılmasından kaynaklı olarak bazı haklı endişeler taşıyabilir. Ancak bilinçli bir şekilde hareket edilmesi durumunda bu dönemde sağlıklı bir şekilde diyet yapılabilir. Bu içeriğimizi, rutin yaşamında düşük kalorili ketojenik diyeti benimseyip oruç ayında da bu düzeni sürdürmek isteyen kişiler için hazırladık. İçeriğimiz; “Ramazan’da diyet nasıl olmalı?”, “Ramazan ayında diyet nasıl yapılır?” ya da “Ramazan’da ketojenik diyet listesi nasıl hazırlanır?” gibi popüler sorulara yanıtlar barındırmaktadır.
Ramazan’da Diyet Yapılır mı?
Ramazan ayı içerisinde doğal olarak yemek saatlerinde ya da rutin beslenme alışkanlıklarında zorunlu olarak değişiklikler gerçekleşir. Endişelerin aksine bu özel dönemi bir fırsata çevirmek ve doğru bir diyet formu yaratmak mümkündür.
Beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılmasından kaynaklı olarak oruç ayında kilo düşüşü ya da kilo artışı görülebilir. Örneğin sahur dönemlerinde açlığa karşı vücudun direnç göstermesi için aşırı yemek tüketmek, ciddi bir yağ artışını beraberinde getirebilir. Ancak Ramazan’da diyet programı oluşturmaya dair çok fazla seçenek de bulunur.
“SDM Kalibra Diyeti” sayesinde oruç tutmaya devam ederken kilo artışı da sağlıklı bir biçimde durdurulabilir. Ramazan ayında diyet yaparak vücutta oluşan yağ artışının önüne geçmek amaçlanır. SDM Kalibra Diyeti, temel olarak zayıflama programında ciddi değişikliklere izin vermez. Yalnızca Ramazan ayına özel olarak, normal diyetteki öğün saatlerini doğru şekilde düzenler ve sağlıklı kilo kayıplarını destekler.
Ramazan’da Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
“Ketojenik diyet nedir?” ve “Ramazan’da ketojenik diyet nasıl yapılır?” soruları, özellikle Ramazan ayı içerisinde internette en çok araştırılan sorular arasındadır.
Ketojenik diyet kısaca, sınırlı karbonhidratın yanı sıra orta düzeyde protein ve yüksek oranda yağ tüketimini ifade eder. Bu diyetin temel motivasyonu, glikozun yerine keton cisimleri tercih etmektir. Keton cisimlere yönelmek, esasen yağ yakımını teşvik eden bir unsurdur. Öte yandan bu işlem sonunda kan şekeri düşer ve insülin düzeyi sınırlanır. Sağladığı avantajlar sayesinde Ramazan’da SDM Kalibra Diyeti son derece yaygındır. Ramazan’da beslenme ve diyet hususunda da doğru bir diyet listesi ile başarılı sonuçlar yaratılabilir. Bunun için Ramazan’da kilo verdiren diyet listesi hazırlama noktasında özenli ve bilinçli bir yaklaşım sergilemek önemlidir.
Ramazan ayında vücut çok uzun bir süre aç kaldığı için kanda yer alan keton düzeyi artar. Bu durum ketozise daha hızlı ulaşılmasına yol açar. Ketojenik diyet de tam olarak bu durumu hedefler. Ketojenik diyet elbette herkes için aynı düzeyde uygun olmayabilir. Bu nedenle kişiye özel diyet listesi hazırlamak çok daha ideal bir yoldur.
Ketojenik diyette yağ, yumurta, balık, et ve kuruyemiş gibi gıdalar ön plana çıkar. Bu diyette kanda glikozun yerine ketonların dolaştığı görülür. Kan içerisinde glikoz olmadığı için kan şekerinin yükselmesi engellenir ve aynı zamanda insülinde bir dalgalanma meydana gelmez. Ketojenik diyet özelinde glikoz görece düşük düzeylerde olduğu için diyet esnasında kalori saymaya gerek duyulmaz. Kan testi olmaksızın da ketoziste olup olunmadığı basit yöntemlerle anlaşılır.
Ramazan’da diyet sahur ve iftar menüsü ayrı ayrı oluşturulur. Örneğin iftar esnasında SDM Kalibra ekmek, diyet çorba özelinde yoğurt çorbası ve susamlı poğaça idealdir. İftardan sonra portakallı kurabiye ve SDM Kalibra Puding, lif alımını destekler. Ramazan’da diyet listesi ve önerilerine dair daha detaylı bilgiler, blog sayfamızda!
Ramazan’da Ketojenik Diyet Yapmanın Avantajları Nelerdir?
Ramazan’da ketojenik diyet faydaları ve sunduğu avantajlarla dikkat çeker. Her şeyden önce bu diyet biçiminde genel olarak karbonhidrat düzeyi düşürüldüğü için hem kilo verme hem de kimi metabolik rahatsızlıklarda olumlu etkiler gözlemlenmiştir. Öte yandan insülin direnci, migren ve diyabet gibi ciddi problemlere karşı ketojenik diyetin etkili sonuçlar yarattığı öngörülür.
Açlık hissinin engellenmesiyle beraber uzun süreli tokluk sağlanır. Yağ kütlesinin artışı engellenir ve lif tüketimi sayesinde bağırsak florasını korumak mümkün hâle gelir. Bu diyette verilen kiloların çok önemli bir kısmı yağ dokusundan olduğu için verilmiş kiloların muhafaza edilmesi daha basittir. Ayrıca istikrarlı bir şekilde sürdürmenin kolay olduğu bir diyet türüdür.
Ramazan’da Ketojenik Diyet Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?
Ramazan için diyet listesi oluşturmadan önce ketojenik diyetin avantajları kadar dezavantajlarına da göz atmakta fayda olacaktır. Ramazan’da ketojenik diyet dezavantajları, yalnızca birkaç madde ile özetlenebilir.
Öncelikle bu diyet biçimi yoğun protein barındırdığı için kimi insanlarda bağırsak problemleri baş gösterebilir. Listeye probiyotik eklemek suretiyle söz konusu sorunu aşmak mümkün olabilir. Kalibra Simbiotics tüketerek bu dönemde yaşanabilecek şişkinlik, kabızlık gibi durumların önüne geçilebilir. Diyette yeterli protein miktarının alınmaması durumunda kas kayıpları ile metabolizma hızı yavaşlayabilir. Kişi günlük alması gerektiği kadar protein almaya özen göstermektedir.