Sepet
Diyette Gaz ve Şişkinlik Neden Olur, Nasıl Önlenir?
Kilo vermeye çalışırken ortaya çıkan diyette gaz ve şişkinlik problemi, kişinin yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyebilir. Diyette gaz sorunu ve diyette şişkinlik probleminin ortaya çıkmasıyla birlikte kişi oldukça rahatsız edici bir durumla karşı karşıya kalır.
"Diyet yaparken neden şişkinlik olur?" ve "Diyet yaparken neden gaz olur?" sorularının cevaplarını ve diyet yaparken gaz ve şişkinliğin nasıl önleneceğine dair birtakım önerileri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Gaz Nedir, Neden Olur?
Sindirim süreci ile ilgili olarak "gaz" terimi sindirim sisteminde bulunan havayı ifade eder. Sindirim sisteminde bulunan bu hava, gaz çıkarma yoluyla vücuttan atılır veya zaman zaman vücutta birikebilir. Standart beslenmede bu sorun görülebileceği gibi diyette gaz sorunu da oluşabilir.
Vücutta gaz oluşmasının sebepleri arasında yüksek lifli gıdalar gibi belirli besinlerin sindirilmeleri sürecinde gaz ortaya çıkarması bulunur. Yemek yerken ister istemez yutulan hava da vücutta bu sorunun oluşmasında rol oynar. Beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklere bağlı olarak diyet yaparken gaz sorunu kendini daha çok belli eder.
Şişkinlik Nedir, Neden Olur?
Şişkinliğin ne olduğu ve neden gerçekleştiği konularının yanı sıra bu konu ile ilgili olarak "Hangi yiyecekler şişkinlik yapar?" gibi sorular da merak edilir. Temel olarak şişkinlik, bağırsakta oluşan gazın birikmesiyle ortaya çıkan bir sorundur.
Bazı besinlerin diğer besinlere göre şişkinliğe sebep olması daha muhtemeldir. Peki hangi besinler şişkinlik yapar? Baklagiller, süt ürünleri, tahıllar, gazlı içecekler ve bazı sebzeler şişkinliğin ortaya çıkmasında rol oynayabilir.
Kilo vermeye çalışan kişilerde de görülebilen bu problem ile ilgili "Diyette şişkinlik neden olur?" sorusunun cevabı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Diyette şişkinlik daha az besin tüketimine bağlı olarak bağırsak hareketlerinin yavaşlaması gibi durumlara bağlı olarak da gerçekleşebilir.
Diyet Yaparken Gaz ve Şişkinlik Neden Olur?
Standart bir beslenme şeklinde gaz veya şişkinlik probleminin görülmesi çok sayıda farklı nedenden dolayı gerçekleşebilir. Aynı şekilde diyette karında şişlik ve gaz sorunları da farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Diyet yaparken şişkinlik ve gaz sorununun oluşumunda; beslenmede gerçekleştirilen değişiklikler, diyetin bir egzersiz programıyla desteklenmemesi ve sıvı tüketimi konusunda gerekli özenin gösterilmemesi gibi pek çok sebep rol oynayabilir.
Diyette Gaz ve Şişkinlik Beslenmede Yapılan Değişikliklerden Kaynaklanabilir
Bireyler standart beslenme düzenlerinden farklı bir diyeti, kilo vermek ya da almak amacıyla veya tıbbi nedenlere bağlı olarak uygulayabilir. Sebebi ne olursa olsun, uygulanan diyete bağlı olarak yenilen besinlerden tüketilen kalorilere kadar beslenmeyle ilgili birçok değişiklik gerçekleşebilir.
Tüketilen karbonhidrat ve lif miktarının değişimi, besin miktarının azalması gibi değişiklikler diyette karın şişkinliği sorunuyla karşılaşılmasına neden olabilir. Örneğin diyet yaparken çokça tercih edilen lifli gıdaların beslenme içindeki yerinin artması şişkinliğe sebebiyet verebilir.
Gaz ve Şişkinliğin Sebepleri Arasında Hareketsiz Yaşam Yer Alabilir
İyi bir diyet, kilo vermek veya almak için uygulanabileceği gibi sağlıklı bir yaşamın çok değerli bir parçası olabilir. Kişilerin diyet yaparken hedefi ne olursa olsun hareketli bir yaşam, bu süreci desteklemenin harika yollarından biridir.
Etkili bir egzersiz programı kilo verme sürecine yardımcı olmanın yanında sindirime fayda sağlayabilir. Uygulanan beslenme programının fiziksel aktivite ile desteklenmemesi diyette gaz ve şişkinlik problemi sorununun ortaya çıkma nedenlerinden biri olabilir.
Yeterli Miktarda Sıvı Tüketilmemesine Bağlı Olarak Diyet Yaparken Gaz ve Şişkinlik Ortaya Çıkabilir
Sıvı tüketimi vücuttaki pek çok farklı işlemin yanı sıra sindirim süreci için de çok önemlidir. Yeterli miktarda sıvı tüketilmemesi kabızlığa ve buna bağlı olarak şişkinliğe yol açabilir.
Diyet yapan bireylerin daha önceden sıkça içtikleri bazı içeceklerin, özellikle gazlı içeceklerin, tüketimini bırakmaları veya azaltmaları gerekebilir. Bu durumun sonucunda sıvı tüketiminde azalma ortaya çıkabilir ve kilo verirken şişkinlik sorunuyla karşı karşıya kalınabilir. Bu sebeple yeteri kadar sıvı alımına önem verilmelidir.
Diyet Yaparken Oluşan Gaz ve Şişkinlik Nasıl Önlenir?
Yeni bir diyete başlayıp beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapıldığında gaz ve şişkinlik sorunuyla karşılaşmak mümkündür. Diyet sürecinde ortaya çıkabilen bu sorunların oluşma sebepleri dışında, "Diyette şişkinlik nasıl geçer?" ve "Kilo verirken gaz nasıl önlenir?" gibi soruların cevapları da merak edilen konular arasındadır.
Etkili bir diyet programı uygulamak, diyete kademeli şekilde başlamak ve uzman yardımı almak gibi seçeneklerin yanı sıra bazı basit uygulamalarla bu sorunların oluşumunun önüne geçilebilir.
Sıvı Tüketimini Arttırmak Diyette Gaz ve Şişkinlik Sorununu Önlemede Yardımcı Olabilir
Diyette şişkinlik sorununun olası nedenleri arasında yeterli miktarda sıvı tüketilmemesi yer alır. Sıvı tüketimi söz konusu olduğunda, öncelikle günde yaklaşık 2,5-3 litre civarı su içildiğinden emin olunmalıdır. Günlük gerekli su tüketiminin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.
Ketojenik içecek çeşitleri ve şekersiz çay gibi içecekler ile diyet sırasında sıvı tüketimi desteklenebilir.
Probiyotik Takviye Kullanımı ile Sindirim Sisteminin Sağlığı Desteklenebilir
Diyette gaz sorunu oluşumuna karşı alınabilecek önlemler arasında sağlıklı bir bağırsak florasını desteklemek için probiyotik takviye kullanımı yer alır. Peki, probiyotik nedir ve diyet yapan bireyleri gaz ve şişkinlik sorunlarına karşı nasıl korur?
Probiyotikler bağırsakta iyi bakterilerin oluşumunu destekleyen mikroorganizmalardır. Etkili bir probiyotik takviye kullanımı, bağırsak sağlığını destekleyerek gaz ve şişkinlik sorunlarına karşı koruma sunabilir. Özellikle probiyotik ve prebiyotiklerin birlikte kullanımı bozulan bağırsak düzenibi dengelemede etkilidir. Simbiotics Bifidobacterium longum + Lactobacillus rhamnosus içeren probiyotik & prebiyotik takviyesidir.
Simbiyotikler, mikrobiyota için önemli fayda sağlayan prebiyotik ve probiyotiklerin bir arada sunulduğu, sinerjik etki gösteren ürünlerdir.
- Simbiotics içeriğinde bulunan Lactobacillus rhamnosus ve Bifidobacterium longum stres nedeniyle olumsuz etkilenen bağırsak florasını regüle eder.
Düşük kalorili bir diyet yaparken doğru probiyotik takviyesi bağırsaklarda kabızlık ve motilite eksiliğini giderirken diğer intestinal şikayetleri (mide bulantısı ve kusma) de azaltmaya yardımcı olmaktadır. Uzmanlar sadece obezite tedavisinde değil; beslenme alışkanlığını değiştiren her bireye bağırsak sağlığını destekle mek için uygun probiyotik-prebiyotik kombinasyonunu önermektedirler.
• Probiyotiklerin prebiyotiklerle birlikte kullanımı, probiyotiklerin bağırsak mikrobiyotasında daha uzun süre kalmasını ve daha iyi kolonize olmasını sağlar.
• Yapılan çalışmalara göre probiyotikler; gastrointestinal sistem ve immün sistem üzerindeki etkilerinden dolayı birçok hastalığın tedavisinde ve insan sağlığının korunması amacıyla kullanılmaktadır.
Simbiotics kullanım alanları;
- Beslenme alışkanlık değişimleri
- İshal / Kabızlık
- Laktoz intoleransı
- Antibiyotik kullanım dönemleri
- Gaz, şişkinlik gibi sindirim problemleri
- Bağışıklığın ve genel sağlığın desteklenmesi
Gaz ve Şişkinlik Sorununu Önlemek İçin İyi Bir Egzersiz Programı Uygulanabilir
Diyet yaparken beslenme programını fiziksel aktivite ile desteklemek zorunlu değildir. Ancak hareketli bir yaşam, sindirim de dahil birçok konuda yararlı olabilir.
Diyette gaz ve şişkinlik sorununun önlenmesinde de etkili bir egzersiz programından faydalanılabilir. Kalibra egzersiz programı, bu alanda tercih edilebilecek seçenekler arasında yer alır.