Sepet
Konuyu izah etmeye başlarken “Aralıklı oruç diyeti nedir?” sorusuna toplu bir cevap bulmak yerinde olur. Aralıklı oruç, if diyeti veya intermittent fasting olarak adlandırılan diyet modelidir, tüketilen yiyeceklerin ne olduğundan çok hangi saatlerde yeneceğiyle ilgilenen bir anlayıştır. Alışılagelen diyet usulleri çoğu zaman yenmesi desteklenen veya yasaklanan yiyecekler ile karakterizedir. Ancak if diyeti listesi sınırlanan veya serbest bırakılan yiyecekleri içermez. Bu durumda “Aralıklı oruç diyeti nedir, nasıl yapılır?” sorusu hemen akla gelecektir. Bu soruya cevaben günün yemek yenen ve yenmeyen iki bölüme ayrıldığını ve yemeye açık saatlerde nelerin yeneceğine dair önemli bir engellemenin bulunmadığını söylemek mümkündür.
Aralıklı Oruç (If Diyeti) Nedir?
"İf diyeti nedir?" sorusuna kısaca şu şekilde cevap verebiliriz: Bu beslenme biçiminde tüketilen besinler kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir. Diyetin ayırıcı noktası ise kişi tarafından belirlenen saat aralığında herhangi bir katı gıda tüketilmemesidir. Her durumda if diyeti yani oruç saatleri boyunca bol miktarda sıvı tüketilmesi genel bir kuraldır. Aralıklı oruç uygulamasında 24 saatlik zaman dilimi kahvaltı ve akşam yemeğinden oluşacak şekilde 2 öğün olarak düzenlenir. Genel olarak 16:8 olarak nitelenir veya 16 saat açlık 8 saat yemeye açık zaman şeklinde değerlendirilir. 16 saatlik açlık zaman dilimine uyku süresi de dahil edilir. İki öğün arasındaki 8 saat boyunca katı besinlerin tüketilmesi istenmez. Ancak su, soda, şekersiz çay veya sade kahve gibi kalorisiz içecekler için bir sınırlama söz konusu değildir. Sınırlama bir yana sıvı alımının özellikle desteklenen bir konu olduğunu söylemek mümkündür.
Kişiler if aralıklı oruç diyeti listesi ile hangi yiyeceklerin sınırlandırıldığını merak etse de aslında bu diyet çeşidinde doğrudan yasaklanan bir yiyecek grubu yoktur. Ancak sağlıklı beslenmenin önemi doğrultusunda sağlıklı olarak nitelenen yiyeceklerin tüketilmesi sağlıklı yaşam için bu diyet çeşidini benimsemek isteyenler açısından önemli olacaktır.
Aralıklı oruç diyeti kilo verme ve sağlıklı yaşam için son yıllarda giderek yaygınlaşan bir uygulama hâline gelmiştir. Diyet makarna çeşitleri dahil pek çok yiyecek if diyeti menüleri kapsamında rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca SDM Kalibra Diyeti ile aralıklı oruç için doğru beslenme modelinin uygulanması mümkündür.
Aralıklı Oruç (If Diyeti) Nasıl Yapılır?
“Aralıklı oruç nedir?”, “Nasıl uygulanır?” sorusuna dair yukarıda verilen cevaplara ilave olarak diyetin nasıl yapılacağı da önem arz eder. Yemek aralarında şekersiz ve kalorisiz sıvıların tüketilmesi sınırlanmaz. Ancak ilk öğün ile ikinci öğün arasındaki 8 saatlik sürede katı yiyecekler tüketilebilir. Akşam öğününden sonra ise sıvı tüketimine devam edebilir. Ancak ertesi sabah öğünü saatine dek katı gıdaların tüketilmemesi gerekir.
Uyku süresinin de 16 saatlik açlığa dahil edildiği düşünülürse aslında yemeye kapalı saatlerin çok da uzun olmadığı görülür. “Aralıklı oruç diyeti nasıl yapılır?” sorusuna cevap olarak birkaç günden birkaç aya hatta bütün yıla yayılan sürelerle yapılmasının mümkün olduğunu söylemek gerekir. Bunu bir beslenme rutini olarak hayatına dahil eden çok sayıda insan bulunmaktadır. Proteinlerin zayıflama etkisi nedeniyle yemeklerde protein yönünden güçlü besinlerin tüketilmesi çoğu zaman tercih edilen bir uygulama olmaktadır. Bu durumda yağ yakımı hızlanır, kilo verme desteklenir.
Aralıklı Oruç (If Diyeti) Faydaları Nelerdir?
If diyeti faydaları ile ön plana çıkar. Özellikle atıştırmadan duramayanlar için if diyeti gün boyunca alınan kalori miktarını azaltacağından kilo vermenin anahtarı olabilecek bir beslenme modelidir. Özellikle kendini çok fazla kısıtlamadan, canının çektiği şeyleri yiyerek kilo vermek isteyenler bunu günün belirli saatlerine sığdırarak yapabilir.
Aralıklı oruç diyetinin kilo vermenin yanında mevcut kilosunu korumak isteyenler için de gayet uygun olduğunu söylemek mümkündür. Uzun süreli açlık boyunca sindirim sisteminin dinlenmesi sağlanırken detoks etkisi ile vücudun toksik bileşenlerden arınması sağlanır. Bazı kronik hastalıkların tedavi sürecinde aralıklı oruç diyetinin yararlı olabileceği düşünülmektedir. If diyeti örnek menü kapsamında beslenen kişilerin kan şekeri düzeyleri diğerlerine oranla daha düşük seyredebilmektedir.
Aralıklı Oruç (If Diyeti) Zararları Nelerdir?
Bu diyete başlamak isteyen kişiler tarafından “If diyetinin zararları nelerdir?” sorusu sorulur. Aralıklı oruç uygulamasında belirgin bir zarardan söz edilmezken yine de bazı durumlarda dikkatli olunması gerekir. Kan şekeri aşırı dalgalanan bir seyir izleyen kişilerin bu diyeti uygulamadan önce doktoruna danışması önerilmektedir. Ürik asit seviyelerinin dikkatle izlenmesi gereken hastalar ve tansiyon problemi yaşayanlar da yine doktor kontrolü olmadan if diyetine başlamamalıdır. Diyabet hastalarının da uzun saatler aç kalması önerilmediğinden bu beslenme biçimini uygulamaları sakıncalı olabilir.
Aralıklı Oruç (If Diyeti) Kimler Yapabilir?
Aralıklı oruç diyeti özel bir sağlık sorunu olmayan herkes tarafından yapılabilir. Dolayısıyla diyet yapmak üzere engel konulacak bir gruptan veya doğrudan bir sınırlamadan söz edilemez. Ancak vücut kitle indeksi (VKİ) aşırı düşük olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar, böbrek hastaları, hipoglisemi atakları ile karşılaşılan kişiler bu diyete uygun kabul edilmez ve if diyeti uygulamaları önerilmez. Ayrıca 18 yaşın altındaki çocuklar, yeme bozukluğu olanlar ile hamile ve emziren kadınlara da aralıklı oruç diyeti önerilmemektedir.
Tüm bu bilgilerin yanında kilo vermek isteyenlerin sağlıklı bir şekilde sonuç alabilmesi adına öncelikli olarak metabolik durum değerlendirmesi için bir beslenme uzmanı kontrolünden geçmesinin ardından diyete başlaması önerilir.